نیم عشر
انواع نیم عشر
به طور کلی نیم عشر به دو دسته دولتی و اجرایی تقسیم می شود که در ادامه به هر یک به تفصیل خواهیم پرداخت.
نیم عشر اجرایی
در صورتی که تا ده روز بعد از صدور ابلاغ اجراییه بدهی خود یا مبلغ محکوم به را پرداخت کند.
در صورتی که با طرف دیگر دعوی ظرف ده روز توافق یا سازش کنند یا ترتیبی برای اجرای حکم قرار دهند.
همچنین در صورتی که تا قبل از ده روز بخشی از مبلغ محکوم به را پرداخت نماید به همان میزان از حق الاجرا دریافت نخواهد شد و اگر بعد از ده روز با محکوم له توافق یا سازش کنند یا ترتیبی برای اجرای حکم قرار دهند نصف حق الاجرا یا نیم عشر را باید پرداخت کند.
نیم عشر دولتی
نیم عشر دولتی و نیم عشراجرایی به مبلغ یک بیستم از کل مبلغ محکوم اطلاق می شود. برای محاسبه نیم عشر مهریه که بر مبنای سکه است باز هم یک بیستم از تعداد سکه ها به عنوان نیم عشر در نظر گرفته خواهد شد برای مثال برای 500 سکه نیم عشر یا یک بیستم آن معادل 25 سکه خواهد شد که از محکوم کسر خواهد شد
نیم عشر اجرایی چگونه محاسبه می شود؟
1-ابتدا موضوع لازم الاجرا را که اصل طلب به علاوه سود و جریمه تا تاریخ صدور اجرائیه اجرا می باشد را بدست می آوریم.
2-سپس جریمه تاخیر روزانه را که حاصل ضرب تعداد روزهای تاخیر با مبلغ جریمه تاخیر روزانه می باشد را بدست می آوریم.
3-دو عدد بدست آمده فوق را با هم جمع نموده و پنج درصد مبلغ بدست آمده که اصطلاحا نیم عشر نامیده میشود از مدیون (کسی که اجرائیه بر علیه او صادر شده است) دریافت میشود .
4-به حق الوکاله نیز اگر جزو مدلول سند باشد حق الاجرا تعلق می گیرد که در اینصورت برای احتساب حق الاجرای آن باید مبلغ حق الوکاله نیز به اصل طلب افزوده شود.
همچنین اگر بدهکار قبل از تنظیم و امضاء صورتمجلس مزایده نسبت به پرداخت تمام بدهی خود اقدام نماید در این صورت نصف حق الاجرا وصول خواهد شد و در صورتی که بدهکار بعد از انجام مزایده نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام نماید یا مورد مزایده به بستانکار واگذار شود علاوه بر نیم عشر حق مزایده نیز به آن افزوده خواهد شد.
اعسار در نیم عشر
در جایی که شما توانایی مالی برای پرداخت نیم عشر دولتی ندارید می بایست این موضوع را به قاضی اجرای احکام بازگو و ۲ شاهد نیز به جهت صحت ادعا خود ارائه دهید به واقع شما درخواست حکم اعسار از پرداخت نیم عشر دولتی از مبلغی که محکوم شده اید را به دادگاه پیشکش می نمایید.
شهود در اعسار نیم عشر دولتی
شهود با در دست داشتن کارت ملی یا شناسنامه برای ارائه دادن به قاضی در عین حال لب به سخن از شهادت باز می کنند بی این صورت که به فرض مثال می گویند فلانی N تومان دارایی دارد و از فلان منبع زندگی خود را می چرخاند و توانایی پرداخت مبلغ نیم عشر دولتی را ندارد. البته شایان ذکر است که باز هم تشخیص اعسار با دادگاه خواهد بود.
مقوم کردن درنیم عشردولتی
اگر مرد به پرداخت مهریه محکوم شده و اعسار زن پذیرفته شده باشد، زن با مراجعه به دادگاه و بر اساس حکم تایید شدهای که به همسرش نیز ابلاغ شده باشد، تقاضای صدور اجرائیه میکند.
جلب به دلیل عدم پرداخت نیم عشر دولتی
مدنظر قرار دهید در رابطه با عدم پرداخت نیم عشر دولتی در ابتدا حکم جلب شما صادر خواهد شد بعد از آن راه حلی وجود خواهد داشت که آن هم این است که شما میبایست در رابطه با عدم توانایی در پرداخت نیم عشر دولتی تقاضای اعسار بدهید قاعدتاً قاضی اعسار شما را در صورت شواهد و قرائن وجود داشته باشد خواهد پذیرفت.
معافیت از پرداخت نیم عشر دولتی
حال اگر بعد از ۱۰ روز قسمتی از محکوم به را پرداخت کند به همان میزان حق الاجرا دریافت می گردد و یا فرض کنید اگر بعد از ۱۰ روز با طرف دعوا سازش کند در این جا به استناد ماده ۱۶۰ قانون اجرای احکام مدنی می بایست نصف نیم عشر را پرداخت کند. در نیم عشر دراهی برای پرداخت مهریه به دادگاه ارائه دهد همچنین اگر با همسرش توافق کرد می بایست نصف نیم عشر را پرداخت کند در غیر این موارد مذکور باید کل مبلغ نیم عشر دولتی را پرداخت کند.اگر تا ۳ سال پس از صدور اجراییه مشخص شود که مرد قادر به پرداخت بدهی خود بوده و این بدهی را پرداخت نکرده یا اینکه بخشی از اموال خود را پنهان کرده باشد، به مجازات حبس محکوم خواهد شد.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نیم عشر دولتی مهریه
اگر مهریه خانمی ۵۰۰ میلیون تومان باشد و اموال توقیف شده از مرد ۴۰ میلیون تومان باشد در این صورت نیم عشر به چه صورت پرداخت می شود؟
به طور کلی نیم عشر بر مبنای ۵۰۰ میلیون تومان محاسبه می شود و از ۴۰میلیون تومان توقیف شده برداشته می شود قاعدتاً مبلغ کمی برای خانوم باقی خواهد ماند اما توجه کنید که نیم عشر دولتی در این صورت به نسبت و مقدار اموال توقیف شده از مرد محاسبه می گردد و پرداخت می شود اما در کل نیم عشر باید پرداخت شود.
اگر کسی مالی نداشت چگونه نیم عشر پرداخت می شود؟
سوال جالب و بحث بر انگیزی است مطابق با قانون اجرای احکام مدنی در تبصره ۱ ماده ۳۵ از تحلیل در این ماده متوجه خواهیم شد که اگر اموالی نداشت هر وقت مالی به دست آورد می توان استیفای او را از آن مال خواست.
آیا می توان نیم عشر دولتی را به صورت تقسیط پرداخت کرد؟
بنابراین بر اساس دادخواست اعساری که زوجه میدهد و میتواند با آوردن دو شاهد آن را اثبات کند بنابراین هزینه نیم عشر دولتی به صورت قسطی همانطور که مهریه به صورت اقساط پرداخت میشود مبلغ نیم عشر دولتی هم به آن اضافه می گردد که زوج باید آن را پرداخت کند.
بعد از اینکه در خصوص این پرونده حکم به صورت قطعی صادر شد و مقدار پرداخت نیم عشر هم مشخص گردید اگر طرفین با یکدیگر بعد از حکم قطعی سازش کنند در این صورت پرداخت نیم عشر دولتی به صورت نیم بها خواهد بود اگر طرف مقابل توانایی پرداخت نیم عشر را نداشته باشد دادگاه اقدام میکند و اموال او را توقیف می کند و یا حساب او را توقیف می کند.