فسخ قرارداد

فسخ قرارداد:

 

در مباحث مربوط به عقود و قراردادهای فی‌مابین اشخاص، بحث فسخ قرارداد یکی از مهم‌ترین مسائلی است که همواره میان مردم و نیز حقوقدانان مورد بحث بوده است. در این مقاله سعی داریم، تا با توضیح ماهیت حقوقی ابطال قرارداد و آثار آن، موکلین عزیز را از نحوه طرح دعوی فسخ آگاه سازیم.البته خاطر نشان می شویم قبل از این که بخواهید قراردادی را فسخ کنید باید بدانید اگر یک قراردادبامشورت یک وکیل بسته شود احتمال اینکه به فسخ منجرشود بسیار پایین خواهد بود.پس شعار پیشگیری بهتراز درمان هست را حتما رعایت کنید.

فسخ قرارداد، از لحاظ حقوقی به معنای پایان دادن ارادی به یک قرارداد و آثار حقوقی ناشی از آن توسط یکی از طرفین قرارداد یا هر دو و یا شخص ثالث مانند دادگاه است. این نوع پرونده مخصوص عقود لازم است. زیرا در عقود جایز، هر کدام از طرفین قرارداد در هر زمان مجاز به برهم زدن قرارداد می‌باشند. به حق ابطال قرارداد، خیار فسخ نیز گفته می‌شود.

فاسخ قرارداد:

برای فسخ قرارداد، شخصی که قرارداد را فسخ می‌کند، می‌بایست دارای شرایط زیر می‌باشد:

فاسخ قرارداد باید انحلال قرارداد را اراده نماید.

فسخ کننده باید برای ابطال، رضایت کامل داشته باشد و چنانچه این کار را با اکراه انجام دهد، فسخ انجام شده باطل محسوب می‌شود.

فردی که قرارداد را فسخ می‌نماید باید از صلاحیت و اهلیت لازم به لحاظ سنی و عقلی برخوردار باشد و محجور نباشد.

شرایط فسخ قرارداد

فسخ قرارداد در دو حالت زیر رخ خواهد داد:

توافق و تراضی طرفین؛ طرفین قرارداد می‌توانند به صورت توافقی حق فسخ را برای یک طرف و یا دو طرف معامله قرار دهند و یا خیار فسخ را منوط به تحقق یا عدم تحقق مجموعه‌ای از شروط نمایند.

فسخ قانونی: چنانچه یکی از طرفین معامله، به دلیل تخلف طرف مقابل، در معامله ضرر نماید به می‌تواند از دادگاه تقاضای فسخ نماید. مشروط بر این که خیار فسخ ساقط نشده باشد. در صورتی که خیار فسخ ساقط شده باشد، دادگاه پس از الزام به ایفای تعهد چنانچه، ایفای تعهد توسط محکوم علیه انجام نشود، می‌تواند با قوه قهریه خود قرارداد را فسخ نماید.

موارد فسخ قرارداد:

در موارد زیر، ابطال را می‌توان انجام داد:

غبن فاحش و تدلیس در قرارداد رخ داده باشد.

طرفین معامله، خیار فسخ اختیاری را با یا بدون وجه التزام شرط کرده باشند.

طرفین قرارداد، توافق کنند که پس از مدت زمان معینی قرارداد فسخ شود.

چنانچه کافه خیارات در قرارداد، اسقاط نشده باشد و خریدار در پرداخت ثمن معامله بیش از سه روز تاخیر نماید، فروشنده می‌تواند براساس خیار تاخیر ثمن، قرارداد را فسخ نماید.

بیع به صورت شرطی باشد و خریدار و یا فروشنده به شرط خود عمل نکنند.

چنانچه، مبیع دارای عیب باشد و خریدار قبل از خرید از آن آگاه نباشد، می‌تواند براساس خیار عیب نسبت به ابطال قرارداد اقدام نماید.

چنانچه مورد معامله، حیوان باشد، خریدار می‌تواند تا سه روز پس از خرید، براساس خیار حیوان، قرارداد را فسخ نماید.

خریدار در صورتی که تمام مال را ندیده باشد و پس از دیدن مال، شرایط اولیه گفته شده به وسیله فروشنده را نداشته باشد، می‌تواند با توجه به خیار رویت قرارداد را فسخ نماید.

چنانچه فروشنده نتواند جنسی را که فروخته تحویل دهد، اگر کافه خیارات از طرفین ساقط نشده باشد، خریدار می‌تواند براساس خیار تعذر تسلیم قرارداد را ابطال نماید.

آثار ابطال قرارداد:

چنانچه قراردادی فسخ شود، دو اثر زیر را خواهد داشت:

آثار قرارداد نسبت به بعد از زمان ابطال قرارداد از بین می‌رود ولی تا قبل از آن تمامی آثار قرارداد به قوت خویش باقی است. به طور مثال چنانچه در قراردادی بابت تاخیر در انجام تعهدات، خسارت روزانه درنظر گرفته شده باشد، این خسارت تا روز قبل از ابطال محاسبه می‌شود و یا چنانچه خریدار به واسطه قرارداد، ملک را تصرف کرده باشد تا روز فسخ، تصرف وی در ملک صحیح است.

آثار عقد از بین می‌رود. بنابراین، تمامی تصرفات پس از فسخ غیر قانونی است. همچنین آثار عقد تا جایی منتفی می‌گردد که به حقوق افراد دیگر مخصوصا اشخاطرف مقابل ارسال شود و اراده اظهارکننده بر فسخ به اظهارشونده ابلاغ شود.

اگر در قرارداد داور درنظر گرفته شده باشد، قبل از رجوع به دادگاه، باید نظر داور به صورت مکتوب به اطلاع طرفین قرارداد برسد و در صورتی که داور حکم به فسخ قرار دهد، خواهان می‌تواند با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست اجرای رای داور مبنی بر ابطال قرارداد را از دادگاه بخواهد.

چنانچه حل اختلاف به مراجع قضایی ذیصلاح سپرده شده باشد، خواهان باید دادخواست ابطال را در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نماید. براساس محل تنظیم یا اجرای قرارداد، پرونده به دادگاه ذیصلاح ارجاع خواهد شد.

دادگاه با بررسی دلایل خواهان، چنانچه، حق فسخ از وی ساقط نشده باشد و نیز دفاعیات خوانده، اقدام به ابطال می‌نماید.

فسخ قرارداد، پرونده‌ای است که به طور حتم نیازمند بررسی دقیق قرارداد و سایر مدارک است. بنابراین، حتما باید از مشاوره حقوقی آنلاین، تلفنی و یا حضوری استفاده شود.

موارد مقدور نبودن فسخ

  • اطلاع خریدار از عیب و ایراد مورد معامله در هنگام عقد قرارداد
  • رضایت خریدار مبنی بر عیوب موجود در مورد معامله
  • شرط عدم باز پس دادن و یا باز پس گیری مال در هنگام معامله

فسخ معامله ملک

چنانچه عبارت (اسقاط کافه خیارات) در قرارداد ذکر نشود، طرفین حق فسخ قرارداد را بنابه دلایل موجه و قانونی خواهند داشت.
مطالعه قرارداد عقد شده، توسط طرفین قرارداد به منظور اطلاع از تمام مفاد قرارداد ضروری است.

فسخ قرارداد پیش فروش ملک

در صورت عدم مطابقت ملک تحویل داده شده با خصوصیات ذکر شده در قرارداد پیش فروش، خریدار حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.
برای مثال: کم یا زیاد بودن مساحت ملک تحویلی بیش از 5 درصد از مورد توافق
نکته: در صورت مازاد بودن مساحت ملک تا 5 درصد، خریدار حق فسخ نخواهد داشت و مجبور به پرداخت قیمت مقدار مازاد خواهد بود.

فسخ قرارداد اجاره:

اجاره‌نامه از قراردادهای لازم است، یعنی طرفین در شرایطی خاص می‌توانند اقدام به فسخ کنند.

قانون فسخ اجاره‌نامه برای مالک و مستاجر متفاوت است، یعنی هر کدام تحت شرایطی خاص می‌توانند اقدام به فسخ کنند.

خیارات فسخ اجاره‌نامه شامل:شرط خیار، خیار تعذر تسلیم، خیار عیب، خیار تخلف شرط، تخلف از وصف است.

نحوه فسخ اجاره‌نامه از مجاری قانونی به این صورت است: مراجعه به دادگاه برای دریافت ضرر و زیان، مانند اجاره‌های پرداخت نشده، دریافت ضرر و زیان مورد نظر، دریافت حکم تخلیه.

فسخ اجاره مغازه مانند سایر املاک است ولی بحث عمده بین طرفین در زمان فسخ موضوع سرقفلی است.

اگر ازمان اجاره مغازه قبل از سال ۷۶ باشد باید به قانون روابط بین موجر و مستاجر سال ۵۶ رجوع شود، اگر اجاره مغازه متعلق به بعد از سال ۷۶ باشد، باید به قانون روابط بین موجر و مستاجر سال ۷۶ رجوع شود.

معمولاً مبلغ خسارت فسخ اجاره‌نامه توسط مستاجر یک ماه اجاره‌بها است. هر کدام از طرفین که اقدام به فسخ کنند باید حق کمیسیون طرف دیگر را نیز پرداخت کند.

فسخ قراردادکار:

به موجب ماده ۲۱ قانون کار یکی از موارد خاتمه قرارداد کار، استعفای کارگر می باشد. در صورتی که کارگری پس از انعقاد قرارداد کار و قبل از اتمام کار بخواهد به همکاری خود با کارفرما خاتمه دهد بهتر است استعفا دهد.

اختلاف بین کارگر و کارفرما در وهله اول باید با توافق حل شود اگر نشد موضوع به هیات تشخیص اداره کار ارجاع می شود و در صورت حل نشدن اختلاف، از طریق هیات حل اختلاف رسیدگی و اقدام خواهد شد. در طی مدت رسیدگی مراجع حل اختلاف، قرارداد کار به حالت تعلیق در می‌آید..

کارگاه‌هایی که مشمول قانون شورای اسلامی کار نیستند و یا شورای اسلامی کار و یا انجمن صنفی در آن تشکیل نشده باشد یا فاقد نماینده کارگر باشند اعلام نظر مثبت هیات تشخیص که شامل یک نفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی، یک نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شورا‌های اسلامی کار استان و یک نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون انجمن‌ های صنفی کارفرمایان استان برای فسخ قرارداد کار لازم است.

چنانچه کارگری مطابق نظر هیات تشخیص باید اخراج شود، حق دارد نسبت به این تصمیم به هیات حل اختلاف مراجعه و اقامه دعوی نماید.

هرگاه قرارداد کار برای مدت موقت و یا برای انجام کار معین، منعقد شده باشد هیچ یک از طرفین به تنهایی حق فسخ آن را ندارند و رسیدگی به اختلافات ناشی از نوع این قرارداد‌ها در صلاحیت هیات‌های تشخیص و حل اختلاف است.

نحوه نوشتن فسخ قرارداد به چه صورت است ؟

پیش از آنکه به نحوه نگارش فسخ قرارداد بپردازیم باید آگاه باشیم که از کدام دسته از خیارات قصد فسخ قرارداد را داریم . منظور از خیارات در حقوق مدنی اختیاراتی است که قانونگذار برای فسخ قرار داد در اختیار طرفین گذاشته است. نحوه نوشتن فسخ قرارداد نیز باید بر اساس این خیارات صورت بگیرد. برخی نکاتی که پیش از پرداختن به نحوه نگارش فسخ قرارداد بایدمد نظر داشته باشید به این شرح است :

  • متن نگارش شده برای فسخ قرارداد را باید از طریق یکی از دفاتر ثبت قضایی به طرف دیگر قرارداد ابلاغ کنید. این عمل را فرستادن اظهارنامه یا ابلاغ قانونی می گویند و از نظر حقوقی و قانونی اهمیت زیادی دارد.
  • باید توجه داشته باشید که زمانی حق استفاده از خیارات را دارید که اسقاط کافه خیارات ذکر نشده باشد.منظور از اسقاط کافه خیارات این است که تمامی اختیارات مبنی بر فسخ قرارداد ساقط می گردد.
  • برخی از خیارات یعنی خیار تدلیس ، تفلیس و تعذر تسلیم حتی با وجود ذکر شدن اسقاط کافه قابل اسقاط نمی باشد.
  • اهمیت ابلاغ فسخ قرارداد در این می باشد که طرف دیگر معامله متعاقبا نمی تواند ادعا صحت معامله را داشته باشد. از انجا که خیارات و حق فسح معامله حقوقی می باشند و افراد می توانند از آن استفاده کنند یا نکنند ، این اهمیت دارد که شما از طریق یک راه قانونی به طرف دیگر معامله اعلام دارید که قرارداد را فسخ نموده اید.

جهت مشاوره تلفنی و یا سپردن وکالت به این مجموعه با شماره 09120466204 تماس بگیرید.

Rate this post

درباره سلمان احدی

همچنین ببینید

تصفیه شرکت ها

تصفیه شرکت به چه معنی است؟ برای شروع مطلب با این موضوع مطالب را آغاز …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
تماس با ما (کلیک کنید)