نحوه تنظیم شکایت و دادخواست

نحوه تنظیم شکایت و دادخواست

  • دادخواست دستی توسط خود فرد یا وکیل (در شهرستان های کوچک به علت عدم دسترسی به خدمات الکترونیک قضائی امکان تنظیم دستی دادخواست وجود دارد.)
  • ثبت نام در سامانه ثنا و تنظیم دادخواست توسط خود شاکی از طریق سامانه خدمات الکترونیک قضائی
  • مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی و درخواست تنظیم دادخواست

دادخواست چیست؟

براساس ماده 48 قانون آیین دادرسی مدنی، شروع رسیدگی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست است. دادخواست، به دفتر دادگاه صالح ارسال می شود. به موجب ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی ، هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند، مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع ، وکیل ، قائم مقام یا نماینده قانونی آنان، رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

دادخواست، باید به زبان فارسی و در فرم چاپی مخصوص نوشته شود. پر کردن دادخواست به لحاظ شکلی، اهمیت فراوانی دارد و مواردی که باید به لحاظ شکلی، رعایت بشوند در قانون، مشخص شده اند و عدم رعایت این موارد ، سبب صدور قرار رد دادخواست، خواهد شد.

امروزه، به روال سابق فرم کاغذی دادخواست وجود ندارد بلکه متقاضیان بایستی به دفاتر خدمات قضائی، مراجعه کنند و سپس با تکمیل اطلاعات به شکل آنلاین و الکترونیکی، داخواست خود را به ثبت برسانند و سپس دادخواست، برای معاونت ارجاع ارسال می شود و سپس این معاونت دادخواست ها را به ترتیب برای شعب ارسال می کند.

بخش های مختلف دادخواست

قسمت خواهان: در این بخش باید مشخصات شناسایی خواهان شامل: نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، سن، شغل، شماره تماس، آدرس محل سکونت و محل کار و در صورت داشتن وکیل، مشخصات وکیل ثبت شوند.

قسمت خوانده: این بخش مختص تکمیل مشخصات خوانده است که خواهان از آنها اطلاع دارد.(در صورت عدم دسترسی به خوانده، حکم در غیاب وی صادر می شود.)

بخش خواسته: در اینجا باید خواسته مورد نظر خوانده به طور واضح و صریح اعلام شود و چنانچه خواسته مطالبه بدهی باشد، ذکر مقدار دقیق مبلغ ضروری است.

بخش مدارک: این بخش جهت پیوست مدارک و مستندات مربوط به پرونده است. مدارکی مانند رسید و فاکتور که باید کپی برابر اصل آنها ضمیمه دادخواست شود. البته در دادخواست الکترونیک مدارک مربوطه اسکن می شوند.

قسمت شرح دادخواست: این بخش مخصوص شرح کامل و واضحی از موضوع مورد نظر و خواسته خواهان از خوانده است که بایستی با اشاره به تمام جزئیات تکمیل گردد. ذکر مدارک پیوستی نیز در این قسمت لازم است.

بخش امضا و اثر انگشت: در این قسمت خواهان بیانات خود را جهت تایید امضا کرده و اثر انگشت می زند.

نکات مهم و قابل توجه در هنگام تنظیم دادخواست

  • تنظیم دادخواست جهت ارائه به شورای حل اختلاف به صورت دستی و حضوری انجام می گیرد.
  • ابلاغیه های مربوط به پیگیری دادخواست از طریق پیامک به طرفین دعوا ارسال می شود.
  • چنانچه آدرس مشخصی از خوانده در دسترس نباشد، اطلاعیه ای در روزنامه منتشر می شود و در صورت عدم مراجعه خوانده، حکم به صورت غیابی صادر می شود.
  • همان طور که قبلا اشاره شد، نگارش دادخواست از اهمیت بالایی برخوردار است و چنانچه طبق اصول مشخص و قانونی آن تنظیم نگردد، دادگاه به آن رسیدگی نخواهد کرد.
  • علاوه بر نحوه نگارش دادخواست، زبان شرح دادخواست نیز اهمیت دارد. جملات باید به زبان رسمی و شفاف بیان شوند و باید از نوشتن جملات عامیانه خودداری نمائیم.
  • رعایت اصول نگارشی از جمله موارد زیر، مهم هستند:
    • استفاده از علائم نگارشی مانند(، ؛ .)
    • فاقد غلط املایی
    • نوع و سایز مناسب فونت
  • در صورتی که تعداد خوانده ها در ارتباط با پرونده بیش از یک نفر باشد، باید تمام اسامی و مشخصات آنها در دادخواست، ذکر شود.

                                           نمونه تنظیم دادخواست حقوقی

 

شما میتوانید جهت تنظیم دادخواست های حقوقی خود با وکیل متخصص سلمان احدی ،وکیل غرب تهران از طریق شماره 09120466204 در تماس باشید.

Rate this post

درباره سلمان احدی

همچنین ببینید

فک رهن ونکات حقوقی آن

فک رهن ونکات حقوقی آن فک رهن یکی از موضوعاتی است که بسیاری از افراد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
تماس با ما (کلیک کنید)